arrow_drop_up arrow_drop_down
22 januari 2019 

Mediterrane voeding, lekker én gezond

Velen hebben het mediterrane dieet al bejubeld. Niet omdat het lekker is maar ook gezond. Dat is ook wetenschappelijk bewezen. Zo is gedurende een periode van 10 jaar een groep ouderen gevolgd tijdens een groot Europees onderzoek. Dit onderzoek verricht door Wageningen Universiteit en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in Bilthoven laat zien dat de groep die mediterrane voeding gebruiken langer leven dan de groep die een ‘gewoon’ voedingspatroon hebben.

Maar wat is het mediterrane dieet nu eigenlijk?  Mediterrane voeding is rijk aan groenten, fruit, granen, peulvruchten, vis en olijfolie en bevat weinig vlees en zuivelproducten. Als het vergeleken wordt met het gemiddelde voedingspatroon in Nederland en België betekent dit o.a. meer groenten, fruit, vis en graanproducten en minder aardappels, vlees, kip en zuivelproducten. Verder vrijwel geen zoetigheid en eieren maar wel olijfolie gebruiken en 2 glazen alcohol per dag.

Kreta, belangrijk voorbeeld van Mediterrane voeding

Inwoners van Kreta hebben het laagste sterftecijfer ter wereld als je kijkt naar hart- en vaatziekten en kanker. De Kretenzische voeding heeft een lange geschiedenis. Uit archeologische vondsten blijkt dat de Kretenzers uit de Oudheid, de Minoërs, bijna dezelfde producten consumeerden als de Kretenzers nu. Er zijn grote urnen gevonden in Minoïsche paleizen die werden gebruikt voor de opslag van olijfolie, graan, peulvruchten en honing.

Het geheim voor een lang leven is voor de Kretenzers heel eenvoudig. Ze eten alles wat hun vruchtbare bodem produceert. Veel fruit, groenten, peulvruchten, kaas, brood en verder kruiden en natuurlijke zoetstoffen zoals honing om de gerechten op smaak te brengen. Een glas Kretenzische wijn maakt de maaltijd compleet!

De Agreco Farm met de Agreco Taverna waar de heerlijkste traditionele gerechten worden geserveerd, biedt een perfecte gelegenheid om meer te weten te komen over de Kretenzische voeding. Regelmatig zijn er activiteiten en workshops zoals ‘Farmer for the day’ en een Farm tour gevolgd door een Kretens feest in de Agreco Taverna.

Agreco Farm, traditionele biologische boerderij op Kreta

Net buiten Rethymnon gelegen op een heuvel ligt de Agreco Farm, een boerderij waar eeuwenoude landbouwmethoden worden toegepast bij het verbouwen van gewassen. Olijven, druiven, graan, groente, fruit en aromatische kruiden worden hier verbouwd en de oogst wordt altijd uitbundig gevierd.

Naast de dieren die gehouden worden voor hun eieren, kaas, melk, vlees en honing is er op de Agreco Farm een mini dierentuin met o.a. pauwen, herten, ezels, kalkoenen, dwerggeiten.

In de winkel kan je de producten kopen die hier worden geproduceerd zoals olijven, olijfolie, wijn, raki, honing, jams, kruiden, thee en cosmetica. Zo waan je je thuis weer een beetje op Kreta!

De producten van de Agreco Farm worden ook gebruikt in de hotels van Grecotel zoals het Creta Palace dat op 10 minuten van de boerderij ligt.