arrow_drop_up arrow_drop_down
24 juni 2020 

Midzomernachtfeesten op 23 juni, de avond voor Dia del Sant Joan

In Zweden zijn de Midzomernachtfeesten beroemd maar ook in Catalonië wordt de langste dag uitbundig gevierd. Niet op 21 juni maar op de avond van 23 juni, de avond voor Dia del Sant Joan.

Het is één van de belangrijkste feestdagen voor de Catalanen en wordt in de steden, dorpen en met name op het strand gevierd. De zon wordt gezien als het symbool van vruchtbaarheid en welvaart. Deze moet extra kracht gegeven worden en dit gebeurt door vuren en vuurwerken. Deze avond wordt dan ook wel Nit del Foc, nacht van het vuur, genoemd.

Hout wordt verzameld voor de brandstapels en na de avondmaaltijd, la cena, wordt het vuur aangestoken en vuurwerk afgestoken. Gedurende de dag hoor je af en toe al vuurwerk en dit deed me een beetje denken aan Oudejaarsdag in Nederland. Alleen wel minder heftig.

Coca de Sant Joan

De Catalanen gaan deze avond naar een van de restaurants, picknicken op het strand of vieren het feestje thuis. Traditioneel wordt als dessert een Coca de Sant Joan gegeten. Op 23 juni zie je lange rijen voor de (banket)bakkers om deze te kopen. Er zijn verschillende varianten en coca wordt meestal gemaakt van briochedeeg; traditioneel met custard of marsepein maar allerlei vullingen zijn mogelijk. Gasten nemen vaak  een coca mee en ik had zelf naast de traditionele met custard, een coca met appel en chocolade. En allemaal even lekker … de traditionele was op voor ik een foto kon maken.

De volgende dag 24 juni, Dia del Sant Joan, is een vrije dag en zijn de meeste winkels en restaurants gesloten.