arrow_drop_up arrow_drop_down
31 augustus 2020 

Padró, de ene vermouth is de andere niet ...

Velen denken aan Martini als vermouth wordt genoemd. Niet zo vreemd aangezien in het noorden van Italië de drank werd ontdekt door een distilleerder in Turijn. Door de sterke banden met het Duitstalig gebied (nog steeds wordt in Zuid-Tirol/Alto Adige ook Duits gesproken) dankt Vermouth zijn naam. Het bittere kruid dat zo kenmerkend is, heet namelijk Alsem of Wermut in het Duits.

Vermouth is echter zo veel meer dan alleen Martini. Een ander bekend merk is Noilly Prat uit het zuiden van Frankrijk maar ook in Spanje wordt vermouth geproduceerd. En hoe! Ben een fan geworden van vermouth of vermut. In het gebied van de sherry in het zuiden van Spanje wordt vermut geproduceerd maar ook in Catalonië. Zoals bij Casa Padró in Brafim.

Casa Padró

Casa Padró is een familiebedrijf dat een lange traditie kent van wijnproductie en sinds 2014 ook vermut op de markt brengt. En succesvol gezien de vele awards die ze ontvangen. Tijdens de productie van vermouth wordt aan de (witte) wijn kruiden en botanicals toegevoegd. Hier wordt de beste wijn gebruikt en de beste kruiden en botanicals die over de hele wereld worden gehaald. In de herboristeria kan je de kruiden en botanicals zien en ruiken en maak je kennis met het vakmanschap en liefde om de beste vermuts te maken. Om zich ook steeds te vernieuwen, wordt ook volop geëxperimenteerd. Van opslag buiten in flessen tot gebruik van oude citrussoorten zoals Buddha’s Hand, Yuzu en Kaffir Lime.

Casa Padró Tour en proeverij

Tijdens de rondleiding door Casa Padró kom je alles te weten over de geschiedenis van zowel de familie Padró als vermouth en het productieproces van vermouth. Je bezoekt de herboristeria en de kelder waar de vaten met hun kostbare inhoud worden opgeslagen. Net zoals bij sherry wordt het solera-systeem toegepast; echter niet verticaal maar horizontaal.

De tour wordt afgesloten met een proeverij van maar liefst 8 vermouths. Beginnend met de drie vermuts van hun tweede merk Myrrha (Myrrha rojo, blanco en reserva) en dan is het tijd voor de 5 premium vermouths. De mooie gekleurde flessen zijn een feest voor het oog en de inhoud … geweldig! Van de Blanco Reserva en de Rojo Clasico tot de Reserva Especial, Dorado Amargo Suave en het paradepaardje de Rojo Amargo. Alle vermuts hebben awards gewonnen tijdens de Bacchus International Wine Competition in Madrid in de categorie Vermut. De Rojo Amargo kreeg zelfs als enige vermut een plek in de lijst van 25 beste dranken ter wereld.

Vermouth als apertief of digestief

Na de proeverij kan je de vermuts kopen. Ik ging naar huis met de blauwe en oranje fles en kom in de winter zeker terug voor de Rojo Amargo. Deze kan je namelijk ook als digestief drinken bij de open haard …

De vermouths drink je gekoeld, liefst zonder ijsblokjes. Als je iets wil toevoegen, houd het dan bij de zest of schil van citroen bij witte vermouths en sinaasappel bij rode. Het is met name een aperitief aangezien het de eetlust opwekt en de spijsvertering bevordert.

Een half jaar ervoor had ik een van deze vermouths al gedronken bij Hotel Barbizon Palace in Amsterdam en nam me toen al voor dit huis te bezoeken. Wil je niet wachten tot je bezoek hier in Catalonië kijk dan bij de lokale wijnhandel of horeca. En voor een bijzondere wijnreis kan je uiteraard contact met mij opnemen!

proeverij vermut Padro