slow travel

Slow Travel

Met mijn specialisaties wijn en culinair ben ik een fervent voorstander van Slow Travel. En ook Catalonië is een geweldige slow travel bestemming. De tijd nemen voor elkaar, voor eten, activiteiten en vooral ontspannen. Hebben we daar in deze stressvolle tijden niet allemaal behoefte aan? De Slow-beweging begon allemaal met Slow Food.

Slow Food & Cittaslow

Eind jaren 80 is in Italië is de Slow Food beweging gestart als reactie tegen de fast food. Het (her)ontdekken van de lokale keuken met lokale ingrediënten staat hierbij centraal. Eten is een essentieel onderdeel van ons leven en daar meer aandacht aan geven, levert zo veel op voor je gezondheid en welbevinden. 

Een volgende stap is Cittaslow. Cittaslow, letterlijk Langzame stad is een internationaal keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit goed scoren. Binnen korte tijd is Cittaslow uitgegroeid tot een groot internationaal netwerk met meer dan 220 gemeenten verspreid over 30 landen wereldwijd waaronder ook Nederland. De wens om de kwaliteit van de leefomgeving hoog te houden en te verbeteren, leeft bij veel mensen over de hele wereld.

Slow Travel

Vakantie is de tijd om het wat rustiger aan te doen en meer tijd te nemen voor elkaar, voor eten, activiteiten en ontspanning. Niet razen over de snelweg naar je bestemming maar onderweg een overnachting, meerdere dagen verblijven op een bestemming tijdens een rondreis, een stedentrip maken met de trein en vooral geen haast.

Een vakantie naar een wijnregio is een ultieme slow travel bestemming. Goede wijn wordt in de wijngaard gemaakt en de wijnboeren zijn hiervoor een heel jaar bezig. Pas na een jaar zien zij het resultaat van hun inspanningen. Als je in een wijnregio verblijft, ervaar je de passie van de wijnboeren voor hun wijnen maar ook de lokale gerechten die perfect bij hun wijnen passen. Fietsen of wandelen door de wijngaarden, een wijnboer bezoeken voor een tour, struinen door pittoreske dorpjes, een heerlijke lange lunch ... Slow Travel in optima forma.

Een treinreis is een duurzame manier van reizen en valt ook zeker onder slow travel. Terwijl je reist, gaat het landschap aan je voorbij. Een treinreis naar je bestemming of een speciale treinreis als vakantie. De beroemdste trein is ongetwijfeld de Venice-Simplon-Orient-Express die elk jaar tussen maart en november rijdt. Voornamelijk tussen London en Venetië via Parijs maar soms worden ook andere trajecten gereden. Daarnaast is Zwitserland een bekende treinbestemming met o.a. de Glacier Express en de Gotthard Panorama Express. Of Al Andalus door het binnenland van Spanje, de Belmond Royal Scotsman door Schotland of de Bergen spoorlijn tussen Bergen en Oslo.

Slow Living

Slow living kan je omschrijven als een gezonde leefstijl met gezonde voeding, beweging, ontspanning en mentale gezondheid. Wellness staat voor mij gelijk als een gezonde leefstijl en tijdens een wellnessvakantie maak je kennis met alle onderdelen van een gezonde leefstijl. Activiteiten, lekker eten met zo vaak mogelijk lokale ingrediënten, behandelingen en workshops maken vaak onderdeel uit van een wellnessverblijf. Een aantal wellnesshotels bieden ook leefstijlkuren zoals detox, anti-stress, healthy aging en medical wellness behandelingen.

CO2 neutraal reizen

Ik ben aangesloten bij The Travel Club/United Travel en wij hebben een eigen duurzaamheidsbeleid. O.a. is er de mogelijkheid om de CO2 uitstoot van uw reis te compenseren. Voor de CO2 compensatie is er een samenwerking aangegaan met de South Pole Group. South Pole is door de ANVR als CO2-partner gekozen omdat deze organisatie efficiënte CO2-reducerende projecten in de wereld start en ondersteunt. 

Voor een bedrag van € 3,00 p.p. bij reizen in Europa en € 6,00 p.p. bij reizen buiten Europa is er de mogelijkheid om uw reis te compenseren. Uw CO2-uitstoot compensatie wordt geïnvesteerd in duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden, voor vermindering van CO2. Op deze manier zorgt u voor toegang tot schone energie en verbetert u de leefomstandigheden van de lokale bevolking.


Neem contact op voor een voorstel op maat!