kaasplank
11/03/2022
2 min

Alsace, Bourgogne of Champagne?

11/03/2022
2 min

De ABC-eilanden zijn bekend maar we hebben ook ABC-wijnregio's en wel in het noorden van Frankrijk: Alsace, Bourgogne en Champagne!

Deze drie wijnregio's liggen op een paar uur rijden van Nederland en zijn dan ook een prima bestemming voor een incentive-reis of voor groepen.

De afgelopen maanden heb ik twee incentive reizen naar de Elzas en Bourgogne mogen organiseren voor werknemers die met pensioen gingen. Een mooi afscheid na vele jaren inzet. Verder invulling gegeven aan het programma voor een groep die meetings had in de Champagne-streek.

Een korte beschrijving van de reizen en activiteiten.

De Elzas ontdekken met de fiets maar ook van vanuit de lucht

Deze actieve zestigers verbleven in een heerlijk hotel met gastronomisch restaurant. Na een gastronomisch diner met wijnarrangement was het de volgende dag vroeg op de Elzas de bewonderen vanuit de lucht. Het was vroeg opstaan maar de ballonvaart was het zeker waard. Na landing was er een ontbijt met Crémant en stond vervolgens Colmar op het programma.

Deze gezellige wijnhoofdstad van de Alsace is bekend om de pittoreske oude wijken zoals Petite Venise, vele vakwerkhuizen, een overdekte markt, grachten en bloemen. Een paar jaar geleden behaalde Colmar (en het verderop gelegen Eguisheim) de top 10 van de meest charmante stadjes wereldwijd, samengesteld door de Huffington Post. In Colmar was een heerlijke lunch en werd buiten Colmar een wijnhuis bezocht.

De Elzas heeft verschillende mooie wijnroutes door o.a. de wijngaarden en langs de wijndorpen. De volgende dag stonden er dan ook fietsen klaar om zo de Elzas te ontdekken. Met onderweg een bezoek met lunch bij een wijnboer.


Bourgogne voor een gastronomische wijnreis

Voor dit stel was de focus op gastronomie en wijn. Met een verblijf in een prachtig hotel in Beaune maar ook in een château was er genoeg gelegenheid om het echte Franse leven te ervaren. Met o.a. een gourmet diner met wijnarrangement in een Michelin-ster restaurant, bezoeken aan wijnhuizen en mooie dorpen was het een heerlijke reis. De reactie was dan ook:

Het was echt geweldig! Super georganiseerd en prachtige hotels. We hebben veel gezien, gegeten en gedronken; kortom genoten!


Champagne voor foodies

Voor een groep internationale medewerkers van een levensmiddelenbedrijf mocht ik het programma samenstellen tijdens de vrije uren na de meetings en op zaterdagochtend als afsluiting.

Na de eerste vergaderdag stond een bezoek aan een champagnehuis op het programma voor een tour en speciale proeverij van champagne met kaas. Vervolgens een kookworkshop met na het koken de gezamenlijke maaltijd. De tweede dag werd na de meetings afgesloten met een fietstocht vanaf het hotel door de wijngaarden met als laatste stop een restaurant voor een heerlijke diner.

Niets is Franser dan een 2CV en zaterdagmorgen toerde de groep met 2 CV's door de wijngaarden met stops in wijndorpen en ter afsluiting een lunch.

Het was moeilijk een keuze te maken uit de activiteiten rondom champagne en lekker eten. Een programma wordt altijd in overleg samengesteld en is ook afhankelijk van beschikbaarheid.Dit is een voorbeeldprogramma en kan aangepast worden aan het seizoen en voorkeuren. Neem contact op voor een voorstel!