budapest
11/16/2023
2 min

Budapest, European Best Christmas destination

11/16/2023
2 min

Voor de derde keer op rij is Budapest verkozen tot European Best Christmas destination en is dan ook een geweldige bestemming voor een stedentrip in deze kerstperiode. Vanaf 17 november tot 1 januari kan je de kerstmarkt rondom de basiliek bezoeken. Er is niet alleen een kerstmarkt maar ook diverse activiteiten zoals optredens van gospel zangers.

Daarnaast is de stad sowieso een bezoek waard met de rijke culturele geschiedenis, de vele thermale baden en de gastronomie.

Buda & Pest aan de Donau

De Donau splitst de stad in tweeën met aan de ene kant het heuvelachtige Buda met zijn vele burchten en romantische sfeer en aan de andere kant het drukke Pest, het commerciële hart van de stad. Via 9 bruggen, waaronder de beroemde Kettingbrug, kan je van de ene naar de andere kant. De Burchtwijk op de kasteelheuvel is de blikvanger van Budapest en staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van Unesco. Deze ommuurde ‘stad’ met zijn middeleeuwse straatjes en historische gebouwen is ongetwijfeld de mooiste wijk van de stad. Op de heuvel vind je  bekende gebouwen als het Koninklijk Paleis en de Matthiaskerk. Ga met de antieke kabelbaan aan het einde van de Kettingbrug de heuvel op voor een prachtig uitzicht op de stad.  In de Burchtwijk is ook het Vissersbastion, een ridderburcht met 7 ronde torens die de Magyar stammen symboliseren.

In Pest vind je o.a. de Synagoge en het stadspark met verschillende musea en de bekende  Széchenyi-baden. In de buitenbaden hangen de bezoekers in de stoom, terwijl ze aan het dammen of schaken zijn. 


Recent was ik in Budapest en heb daar toen de baden van het Gellért bezocht, een prachtig thermaal bad in Art Nouveau stijl. Met de vele baden mag een bezoek naar een van de baden eigenlijk niet ontbreken. 

Wat ook niet mag ontbreken is een bezoek aan een van de koffiehuizen zoals het bekende Café New York of Café Central met ook overdag live muziek. Een bekend restaurant is Gundel, vlakbij het stadspark, en je kan hier niet alleen lunchen of dineren maar er is ook een café met patisserie. Bekende taarten zijn Dobos en Eszterházy en deze kan je vaak als een kleine proeverij bestellen.

Budapest tijdens de Kerstperiode

Tijdens deze periode ontwaakt Budapest in een sprookjesachtige sfeer met adembenemende kerstmarkten. Op het belangrijkste plein, Vorosmarty Square, maar ook rondom de Basiliek vindt je de kerstmarkt met houten kraampjes en de onweerstaanbare geur van traditionele Hongaarse lekkernijen. Trakteer jezelf op kürtőskalács (schoorsteenkoek), lángos (gefrituurd platbrood) met een glaasje forralt bor (glühwein) om je te verwarmen.

Uiteraard is er feestverlichting in de straten en op de pleinen Ook het Buda Castle, Fisherman's Bastion en het Parlement worden verlicht en als je rondvaart of wandeling langs de Donau maakt kan je deze glinsterende skyline van de stad bewonderen.

Ben je schaatsliefhebber? Ga dan naar het Stadspark, waar een uitgestrekte schaatsbaan ligt bij het imposante Vajdahunyad Castle. Of je nu een beginner of ervaren schaatser bent, glijden over het ijs te midden van het sprookjesachtige decor is een onvergetelijke ervaring. Daarna kan je heerlijk ontspannen en opwarmen in de Széchenyi-baden.

Cultuurliefhebbers kunnen genieten van een voorstelling van Tsjaikovski's Notenkraker of een van de andere voorstellingen in de Hongaarse Staatsopera. De weelderige setting van de Opera voegt een extra laag magie toe aan dit klassieke kerstballet.

Hongaarse wijnen

Met meer dan 1000 jaar wijnbouw, meer dan 32.000 wijnboeren, 223 druivensoorten en 6 wijnregio's met 22 wijndistricten is Hongarije een wijnland met een grote diversiteit. In Budapest zijn er genoeg plekken om deze te ontdekken maar leuker is het uiteraard om deze in een van de wijnregio's zelf te drinken.

Voorstel op maat

Naar Budapest en/of een van de wijnregio's van Hongarije? Neem contact op voor een voorstel op maat!