Costa Brava baai
10/21/2022
3 min

Girona met Costa Brava en Empordà

10/21/2022
3 min

Catalonië is een kleine regio in Spanje maar biedt vele mogelijkheden. Uiteraard de stranden maar ook meer dan duizend jaar geschiedenis dat je terug ziet in de steden en dorpen. Uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen maar ook architectuur van het Modernisme. Dit gecombineerd met het afwisselende landschap met prachtige natuur en niet te vergeten het respect voor traditie met de vele festiviteiten en de gastronomie met de wijnen uit een van de 12 wijnregio’s maken Catalonië tot een verrassende en afwisselende reisbestemming.

Ten noorden van Barcelona ligt Girona. Velen kennen deze regio door een strandvakantie in een van de badplaatsen, vaak als een van de eerste vakanties uit hun jeugd. Maar deze regio heeft zoveel meer te bieden en staat onder andere bekend om de gastronomie, de wijnen van de Empordà en Dalí.

Girona, het culinair centrum

Girona en omgeving is het culinaire centrum met meer dan 2.000 fine-dining restaurants, vele markten en producten met het label Girona Excel-lent label. Garnalen uit Palamós, appels uit Girona, rundvlees uit de Pyreneeën, rijst uit Pals en nog veel meer. 

Met zijn Gotische kathedralen, de oude stadsmuren en de Joodse wijk mag Girona dan ook niet ontbreken op het programma.

Girona

Empordà, de wijnstreek van de Costa Brava

Empordà is een van de oudste wijnregio's en Romeinese archeologische opgravingen in Platja d'Aro en Tossa de Mar laten de overblijfselen zien van deze wijnproductie. Sinds de 12e eeuw werd ook in kloosters werd door monniken wijn geproduceerd. Het klooster van Sant Pere de Rodes is hier een voorbeeld van.  De streek is vooral bekend door de rode wijnen. Witte en rosé wijnen maar ook cava en zoete wijnen Moscatel en Garnatxa de l'Empordà worden echter ook geproduceerd. Voor elk wat wils!

winery emporda

Land van Dalí

De Empordà met de Costa Brava is de inspiratiebron van Dalí en in Figueres vind je naast zijn geboortehuis zijn museum dat zeker een bezoek waard is. Naast schilderijen ook bijzondere kunstwerken en werken waar gewerkt wordt met gezichtsbedrog. Je komt hier echt ogen tekort. 

Ook tijdens een wandeling langs de mooie kust van de Costa Brava met schilderachtige dorpen zoals Calella de Palafrugell kan je ook zo maar een kunstwerk van Dalí tegenkomen.

Costa Brava

Programma vanaf 3 dagen

In overleg maken we graag een afwisselend programma vanaf 3 dagen. Vliegen kan naar de luchthaven van Girona of als alternatief Barcelona. 

Mogelijk programma:

1e dag

Begin de dag met een bezoek aan de overdekte markt en een heerlijk kop koffie met een xuixo. Ontdek vervolgens deze stad met het pittoreske historische te voet en maak een stop bij de diverse bezienswaardigheden. 

De lunch is de belangrijkste maaltijd voor de Catalanen en een uitgebreide lunch bij een van de restaurantjes moet dan ook echt op het programma staan. Dit kan in Girona of bijvoorbeeld in Pals, een middeleeuws stadje dat bekend is om de rijst. 

In de restaurants kan je een breed scala aan gerechten proeven die zijn bereid met lokale producten uit de Empordà. Van de zee, bergen, moestuinen én van de rijstvelden. Pals-rijst, samen met garnalen uit Palamós, zoete worst, brunyols of zoete beignets, uien uit Figueres, kookappels uit Vilabertran en lokale wrongel hebben allemaal het label van producten uit de regio Empordà.

In de avond is het tijd om de Catalaanse keuken te ontdekken tijdens een food tour met o.a. een wine & cheese pairing. Je leert ook hoe de beste ham te herkennen en te snijden.

2e dag

Vanaf Girona is het ongeveer een uur rijden naar Figueres met het musuem van Dalì. Na het bezoek aan deze stad is het tijd om een van de wijnboeren te bezoeken. Na een rondleiding door de winery is er een proeverij van hun wijnen en kan je of picknicken in de wijngaard of lunchen met regionale producten.

Vervolgens naar Palamós voor een boottocht naar Platja de Castell met een tasting van cava en garnalen.

3e dag

In de ochtend staat een wandeling langs de kust van de Costa Brava op het programma. Bewonder de mooie baaien en geniet van het uitzicht en de zeelucht!

Na een bezoek aan een wijnboer voor een tour & tasting is er ter afsluiting een heerlijke lunch voordat het tijd is om naar de luchthaven te gaan.

Afhankelijk van uw wensen passen we het programma aan.

 Neem contact op voor een voorstel voor maat voor deze regio of een van de andere regio's van Catalonië!