cava penedes
11/09/2022

Ontdek het gebied van de cava vanuit Barcelona

11/09/2022

Wil je tijdens je verblijf in Barcelona ook de omgeving verkennen? En dan met name de Penedès, het gebied van de cava? Deze regio ligt op minder dan een uur met de trein of bus vanuit Barcelona. Ideaal voor een uitstapje!

Penedès, het gebied van de cava!

De Penedès ligt tussen de Middellandse kust en de bergen en hier wordt al eeuwenlang wijnen en cava’s van uitstekende kwaliteit geproduceerd. 

Penedès geldt als de bakermat van de moderne Spaanse wijnbouw. Eeuwen geleden vooral bekend om de rode wijnen maar sinds de cavaproductie hebben de witte druiven steeds meer de overhand gekregen. Tegenwoordig is circa 2/3 aangeplant met witte druiven. Cava wordt geproduceerd volgens de uit Champagne overgenomen méthode traditionelle. 

In dit gebied zijn vele cava- en wijnhuizen, van groot tot klein waar de eigenaar nog elke dag handmatig de flessen draait!


Vilafranca & Sant Sadurni

De Penedès heeft zowel een wijn- als cavahoofdstad. In wijnhoofstad Vilafranca del Penedès kan je het wijnmuseum Vinseum bezoeken dat een goed beeld geeft van de geschiedenis en productie. Net buiten de stad zijn de wijngaarden en kelders van het bekende wijnhuis Miguel Torres. 

Sant Sadurní d’Anoia is de hoofdstad van de cava met de bekende cavahuizen Codorniu en Freixenet maar het bezoeken van de middelgrote en kleinere is persoonlijker.

Wijntours, ook op de fiets

Leer tijdens een wijntour alles over de druiven die gebruikt worden voor het maken van cava, het productieproces maar ook het verschil tussen DO Cava, Classic Penedès en Corpinnat.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een wijntour. Naast een tour met proeverij bijvoorbeeld een picknick, een tour met een 4WD door de wijngaarden, yoga, winefullness of 'make your own cava'. Een aantal wijnhuizen heeft ook een restaurant voor een lunch na de tour en proeverij.

Een perfecte manier om de regio te verkennen is op de fiets. Geniet van het landschap en tijdens een fietstour met gids leer je ook meer over de cultuur en geschiedenis van de regio. Uiteraard is er ook een bezoek aan een wijn/cavahuis met eventueel een lunch.

Neem contact op voor een voorstel voor maat voor deze regio of een van de andere regio's van Catalonië!