Rioja Marques de Riscal
02/15/2024
3 min

Combineer stedentrip Bilbao met de wijnen van Rioja

02/15/2024
3 min

Wie Baskenland zegt, denkt direct aan het hoge aantal sterrenrestaurants en de pintxos. Deze tapas op een stokje zie je overal in de barretjes. Heerlijk bij een glas Txakoli of Rioja!

Baskenland met Txakoli wijnen

Baskenland, bekend om zijn bruisende steden, prachtige kustlijnen en gastronomische hoogstandjes, is een ware traktatie voor fijnproevers. In steden als San Sebastián en Bilbao vind je enkele van 's werelds beste restaurants, waar innovatieve chefs de traditionele Baskische keuken naar nieuwe hoogten tillen.


In Baskenland vind je een van de kleinste wijnregio’s van Spanje. Hier worden de witte Txakoli wijnen van de inheemse Hondarribi Zuri druif gemaakt. Zoals bij vele kleine wijnregio’s is de export vrijwel nihil en moet je wel hier heen om deze te proeven! En natuurlijk mag een bezoek aan een traditionele sidrería, waar de cider rijkelijk vloeit, niet ontbreken.

Met de steden Bilbao en San Sebastian, het biosfeerreservaat Urdaibai en de mooie kust is Baskenland een perfecte culinaire en wijnbestemming.

Het is ook prima te combineren met Rioja. In het zuiden van Baskenland ligt namelijk Rioja Alavesa, een van de drie Rioja’s.

Rioja voor de beste wijnen van Spanje

De wijngaarden van Rioja strekken zich uit over glooiende heuvels waar al eeuwenlang wijn wordt gemaakt, met Tempranillo als de dominante druif. Rioja wijnen zijn bekend om hun elegantie, complexiteit en lange afdronk. Rioja is samen met de Priorat de enige wijnregio’s met de hoogste Spaanse kwalificatie DOCa. 


Rioja Alavesa ligt op circa 1,5 uur rijden van Bilbao en concentreert zich rondom Laguardia. Een mooi historisch stadje met gezellige barretjes, restaurants en bodegas. Verblijf in dit stadje, in een van de wijndorpen of tussen de wijngaarden om de wijnhuizen te verkennen. Bekende en minder bekende waaronder met bijzondere architectuur zoals Marques de Riscal en Ysios. Een van de wijnhuizen heeft zeer bijzondere beschilderde cementen fermentatietanken!

Rondom wijnhoofdstad Haro vind je de wijngaarden van Rioja Alta met bekende namen als Cvne en Marqués de Cacerés. Ten zuidoosten van de Rioja-hoofdstad Logroño ligt Rioja Baja of Oriental. Hier is de invloed van de Middellandse Zee het sterkst met droge en warme zomers. De belangrijkste stad is Calahorra, een van de oudste Spaanse steden met kathedraal en meerdere monumenten.


Gevarieerd aanbod van activiteiten

Uiteraard een bezoek aan de steden Bilbao en San Sebastian. Beide steden zijn bestemmingen voor foodies met San Sebastian als hoofdstad van de Pinxto en het hoogst aantal sterren-restaurants per inwoner. Beide steden zijn ook een bezoek waard door hun historische wijken zoals de oude wijk Casco Viejo en uiteraard het Guggenheim Museum in Bilbao.

Een mogelijk programma kan zijn: 

Dag 1: Aankomst in Bilbao

Aankomst in Bilbao en afhankelijk van de aankomsttijd tijd om de stad te leren kennen. Denk aan een stadswandeling met gids, bezoek aan het Guggenheim museum of een pintxo-tour. Met een gids bezoek je dan verschillende bars in de stad om pintxos te proeven en leer je meer over de geschiedenis van de stad en de lokale eetcultuur.

Dag 2: Txakoli-ervaring (halve dag)

Deze dag wordt de Txakoli-regio aan de kust bezocht met bezoek aan het Txakoli-museum en vervolgens aan een Txakoli-wijnmakerij met een proeverij. Met lunch  in een van de kustplaatsjes met tijd voor een wandeling op het strand.

Of naar een van de Txakoli-wijnmakerijen in de buurt van de stad Gernika (die de naam gaf aan het beroemde schilderij van Pablo Picasso).

Dag 3: Rioja-regio

Deze dag wordt de Rioja-regio bezocht met bezoek aan een wijnmakerij met wijnproeverij of rondleiding door de stad Haro of Laguardia en een stop bij een wijnbar. Bezoek aan een (tweede) wijnmakerij en lunch met traditionele Riojaanse gerechten. Afhankelijk van aantal personen en periode kan er ook een picknick georganiseerd worden.

Dag 4: San Sebastian of terug naar huis

San Sebastian is zeker een bezoek waard en onderweg kan een stop worden gemaakt bij een kaasboerderij voor een rondleiding en proeverij. Bij aankomst een wandeling met gids door de oude binnenstad en het beroemde strand La Concha. Lunch en tijd om te genieten van San Sebastian, te slenteren door de straten of te relaxen op het strand.

Terugkeer naar Bilbao, eventueel met een stop bij het panoramische platform Monte Igueldo of een sideria.

In plaats van San Sebastian en afhankelijk van de vertrektijd kan in Bilbao een fietstour naar Getxo met de Vizcaya zweefbrug worden gemaakt.

Voor groepen zijn er ook teambuilding activiteiten, kookworkshops etc.

Neem contact op voor de mogelijkheden!